Yabonga in Kaapstad, Zuid Afrika

Zuid-Afrika is een prachtig land, maar bezit ook nog steeds veel ongelijkheden. Er wonen ongeveer vijf keer zoveel mensen in de townships dan in de stad er is een ontzettend groot verschil tussen arm en rijk. Yabonga – Children & HIV/AIDS in Zuid-Afrika is een non profit organisatie werkzaam in 12 verschillende townships. Waar ze eerst vooral gefocust waren op HIV/aids is er nu een bredere focus op kind- en jeugd ontwikkeling. Zo’n 1000 kinderen (5-20 jaar) nemen deel uit van de na-schoolse projecten waarbij de focus ligt op psychologische en academische support, educatie en sport/creativiteit. Yabonga wilt kinderen een thuis geven en ze begeleiden zodat ze ook de kans hebben hun dromen na te jagen en verder te studeren.

 

Yabonga Nederland

Yabonga Nederland ondersteunt de ‘gap year’ studenten in Kaapstad. Deze jongeren hebben een tussenjaar na de middelbare school. Hierin bezinnen ze zich op hun toekomst en om stappen te ondernemen in de richting van werk of opleiding. Vaak wordt gezien dat de jeugd na de middelbare school terug valt in de oude patronen die zich afspelen binnen de townships zoals gangsterpraktijken. Ze zijn niet gemotiveerd, weten niet wat ze moeten of kunnen doen, bezitten niet het juiste vakkenpakket en goede cijfers of hebben gewoonweg het geld niet. Yabonga biedt 20 jongeren die na het jeugdprogramma willen solliciteren de mogelijkheid deel te nemen aan dit ‘gap year’.

‘Jongeren hebben de toekomst’ is een waar woord. Dat geldt ook voor deze jonge mensen in Kaapstad. Ze hebben de omstandigheden niet mee. Maar wel hun motivatie, levenslust en harde werken. Wij gunnen hen een opleiding en werk.